2011. szeptember 7., szerda

IV Šinobus-festival šverca kulture!!!!!

Saopštenje za medije povodom šverca kulture!

Šinobus-festival šverca kulture se sada već tradicionalno i to po četvrti put održava na relaciji Segedin-Subotica, odnosno Subotica-Segedin, u organizaciji nekoliko kulturnih operatera iz oba pomenuta grada: KUD SÍN-tér, Symposion, Udruženje mladih pisaca (FISZ), Krug Atile Jožefa (JAK) i Prae.

Imaginarnu osu ovog festivala bogatog ponudom književnih, muzičkih i filmskih programa, čini povratna železnička linija između Segedina i Subotice. Šinobus kreće u subotu 1. oktobra iz Segedina, uz okupljanje na terasi krčme segedinske železničke stanice od 10 časova, a povratak je sutradan, u nedelju 2. oktobra uz okupljanje na terasi subotičke železničke stanice od 13 časova. Put u oba pravca je besplatan uz obaveznu rezervaciju karata(!), a organizatori se unapred zahvaljuju svim dobrovoljnim i velikodušnim donacijama umetnutim u kasicu-prasicu. Nakon čitanja i svirke tokom putovanja šinobusom, publiku očekuju dalji kulturalni programi u oba grada:
- u književnoj sekciji, između ostalog možete videti i čuti Dragana Velikića, Mihajla Pantića i Zvonka Karanovića, a od mađarskih autora Endrea Kukorelija, Andraša Jeleša, Otoa Fenjvešija, Petera Polaga.
- muzički će program ove godine obeležiti nastup grupe Tudósok (Naučnici), koji nastupaju i u Segedinu i u Subotici.
- u subotičkom art bioskopu „Aleksandar Lifka” prikazujemo filmove Andraša Jeleša, gde će na istom mestu 1. oktobra gosti će imati prilike da prisustvuju i razgovoru s rediteljem. Za segedinsku publiku pripremili smo izbor filmova Želimira Žilnika u bioskopskoj sali Grand Café-a, a
- ovim putem najavljujemo i subotičku izložbu Davida Utcaija koja će biti postavljena u „Baš kući”...

Detaljan program festivala, pa i utiske sa prethodnih, potražite na našem blogu kulturcsempesz.blogspot.com, a svi zainteresovani koji bi u danima festivala boravili u Subotici ili Segedinu, kojima je potreban smeštaj ili neka dodatna informacija, dobrodošli su da nam se obrate:
kulturcsempesz.sinbusz@gmail.com
Facebook: Kultúrcsempész Sínbusz

SPONZORI:
NKA - Nacionalna fondacija za kulturu Republike Mađarske, Ministarstvo kulture Republike Srbije, „Fondacija za Segedin”, Kancelarija za obrazovanje, kulturu i sport grada Segedina, Udruženje pisaca Mađarske, Kancelarija za kulturu Segedinskog univerziteta, Institut za slavistiku Segedinskog univerziteta, Društvo prijatelja slovenskih kultura, Mesna zajednica Srba iz Segedina.

PARTNERI FESTIVALA:
Mađarske železnice (MÁV-START Zrt., MÁV Zrt.), Železnice Srbije, Segedinska džez krčma, Art bioskop „Aleksandar Lifka” Subotica, Kafe galerija „Baš kuća” Subotica.


Dobrodošli šverceri!

Nincsenek megjegyzések: