2008. október 20., hétfő

A Magyar Szóban is megjelent egy cikk az egészről: www.magyarszo.com

A tegnapi folytatással véget is ért a kedden kezdődött kultúrcsempészés a Szabadka–Szeged sínbuszon. A Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivál második napján a szabadkai vasútállomáson a várakozásokat felülmúló tömeg gyűlt össze – zömében középiskolások –, hogy az ezüstnyílba szállva Szegedig átéljék – ki újra, ki először – a különleges élményt, hogy magukba fogadják a sínbusz zajával keveredő megafonhangú irodalmat: ezúttal Tamara Šuškić verseit, Aaron Blumm, azaz Virág Gábor novelláját, Slobodan Tišma, Vladimir Kopicl, Siniša Tucić költeményeit, a két határ között, senkiföldjén Ladik Katalin metróverseit – szerbül is, magyarul is, miközben a Paniks együttes szórakoztatta a közönséget etno, jazz és flamenco dallamokkal. Az út során kellemes meglepetések sora ért minket. Királyhalmán Tolnay Ilona tanárnő tanítványai, az általános iskolások kórusa kedveskedett az utasoknak egy dallal, Horgoson pedig egy helytörténész lett pár percig a kultúrsínbusz vendége míg néhány szóban a település történetét ismertette. 

A keddi nap pörgősebb, a szerdai kicsit lazább hangulatban telt, de mindkettőnek megvolt a maga varázsa, s a program mind az írók, költők, mind az utazók körében elérte a várt sikert. 

Kollár Árpád, a fesztivál egyik megálmodója és szervezője elégedetten nyilatkozott. 

– Számunkra is meglepetés volt, hogy telt ház volt a sínbuszon, és nagyon jólesett a királyhalmiak és a horgosiak kedves meglepetése. Hogy lesz-e folytatása? Tervezzük, hogy legyen. Mindenképpen hétvégére időzítenénk, és szeretnénk szélesíteni a térséget, bővíteni a programot romániai, horvátországi résztvevőkkel is.

t.r.
2008. október 16., csütörtök

Nincsenek megjegyzések: