2008. október 20., hétfő

Magyar Szó az első, okt. 14-i napról:

Az „ezüstnyíl” varázsa 



Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivál Szeged-Szabadka, tegnap-ma 

 

(Megafonos felolvasás a sínbuszban / Fotó: Molnár Edvárd)

Minden a szegedi vasútállomáson kezdődött. Tegnap. Egy sínbusznyira való tömeg fogadta az újvidéki Šinobusi zenekar két tagját (a többi tag Szabadkán csatlakozott a kultúrcsempészekhez), akik blues-al szórakoztatták a Szabadka-Szeged járatról érkezőket. Az érdeklődők nem szokványos módon válthatták meg jegyeiket, Davornál, a kalauznál, aki lekenyerezhető volt, egy jó sínbuszos történetért olcsóbban adta a jegyet. 


Amint befutott a szabadkai járat Szegedre, a zenekar, az utazók és felolvasó irodalmárok megindultak a „szürke villám” felé. Megtelt a sinó, megindultunk. A moderátor, Kollár Árpád, a fesztivál egyik megálmodója és szervezője kalauzolta az utazókat. Zenélt a Šinobusi, énekelt a kalauz, s közben felolvasott Grecsó Krisztián Tánciskola című regényéből, Lanczkor Gábor Vissza Londonba című verseskötetéből olvasott fel képverseket, Kiss László prózákat olvasott fel az Árnyas utcai szép napok című kötetéből, Szíjj Ferenc a Kenyércédulákból olvasott fel részleteket, Kemény István pedig Hideg című kötetéből. Hozzájuk csatlakozott még Királyhalma és Hajdújárás határában Orcsik Roland és Boško Krstić is.




Az „ezüstnyílon” útra keltek ma gimnazisták is, szervezetten, de volt, aki kalandvágyból szállt fel, vagy azért, mert imádja ősszel Szabadkát. 

Ahogy a programfüzet is felhívja a figyelmet, egy kicsit a múltba is vezet bennünket ez az utazás, hiszen a szabadkai születésű Kosztolányi Dezső, de a szegedi születésű Juhász Gyula első, emlékezetes gyerekkori útja a másik városba vezetett, ugyanezen a vasúti vonalon. A régióban élő költők, írók, zenészek pedig most a határfeszegetés jegyében várták és várják a potenciális „kultúrcsempészeket”.

Geller Jolánka is a kultúrcsempészetet választotta. Az idősebb korosztályt képviselő Jolánka mindenképpen tegnap utazott volna haza Szabadkára, igaz, a terv szerint a délutáni járattal, de amikor meghallotta, hogy a fél egykor induló sínbuszon program lesz, inkább ezt választotta. 

– Szeretem az irodalmat és a zenét is. Nagyon jól érzem magam, és fantasztikus ötletnek tartom, gratulálok a szervezőknek – mesélte útközben Jolánka. 

Ladányi Éva és Szavai Zsófia egyetemi hallgatók, mindketten néprajz szakosok. Jártak már Szabadkán, és mindketten csak szuperlatívuszokban nyilatkoztak a városról, történelméről és hangulatáról, Zsófia már dolgozatot is írt a város történelméről. Az út végére talán meggyőztük őket, maradjanak az esti programon, és éjszakára is, térjenek vissza a mai járattal Szegedre.

Még nem késő, ma 10 óra 18 perckor indul a szabadkai Vasútállomásról Szegedre a következő, idei utolsó, de semmiképp sem legutolsó kultúrcsempész járat. Ne hagyják ki, hiszen olyan nagyszerű írók olvasnak fel, mint Tolnai Ottó, Ladik Katalin, Slobodan Tišma, Valdimir Kopicl, a zenét pedig a szabadkai Paniks szolgáltatja. Aki pedig még gondolkodik, iparkodjon, Szegedről 16 órakor indul vissza busz Szabadkára.


Tómó Margaréta
2008. október 15., szerda

Nincsenek megjegyzések: