2009. szeptember 29., kedd

A legendás underground zenekar, a polipkarú TUDÓSOK a Régi Zsinagógában, a MASZK Egyesület társszervezésével!


Tudósok

 

 

 

A Tudósok a magyar underground és progresszív zene egyik legpatinásabb képviselője, amely a jazz, a drum’n’bass, a punk, az avantgárd, a performance és a költészet elemeit ötvözi egy összetévesztethetetlenül egyéni, jellegzetesen kelet-európai hanggá.

 

A basszusból harlemi álmok rügyeznek, a dobok a szibériai sámánok empirio-kriticizmusát idézik, a balkán szelei szaxofon- és trombitasikolyokat hoznak, a gépből pedig egy óriásszellem tolja előre a teljes masinát, hogy végül olyan szövegek pattoghassanak mindezek tetejében, amelyek a hazai köz pszichoródeójából fölözik le a mély kollektív tudatalatti magas vitamintartalmú sikolyait.

 

A nyolcvanas évek végén Újvidéken alakult formáció fennállása során több száz koncertet adott régiónk melélett New York-tól Londonon, Párizson, Berlinen át Moszkváig és Szicíliáig kortárs zenei fesztiváltól avantgárd jazzklubon át civil tüntetésekig és kiállításmegnyitókig. Lemezeiket Magyarországon, Angliában, Oroszországban és Szlovéniában adták ki.

 

Legújabb albumuk a Playground Records gondozásában jelent meg Dávid Ibolya titkos élete címmel. Az album címadó dalához készült klipet több-tízezren töltötték le.

 

Felállás

drMáriás: ének, alt szaxofon, trombita

Endrei Dávid: basszusgitár

Jeli Gergely: dob

Párizs: elektronika 

 

www.myspace.com/tudosok

Nincsenek megjegyzések: