2009. szeptember 13., vasárnap

 

II Šinobus-festival šverca kulture u Segedinu i Subotici

 

Serija kulturno-umetničkih programa na specijalnim lokacijama

 

Bilten za štampu

 

 

 

Nakon prvog, veoma uspešnog Šinobus festivala, Kulturno-umetničko društvo SIN-TÉR i po drugi put organizuje Šinobus festival šverca kulture, koji povezuje dva bratska grada, Segedin i Suboticu između 6. i 12. oktobra. Književnost, pozorište, likovna umetnost i muzika se isprepliću na jednoj zanimljivoj lokaciji, na redovnoj liniji šinobusa Segedin-Subotica.

 

 

Između dva grada, još uvek saobraća legendarno pogranično vozilo, 50-ogodišni šinobus, nazivan „srebrnom strelom”, „sivom munjom” ili „konzervom”. Ovom linijom su subotičanin Deže Kostolanji i segedinac Đula Juhas još kao deca, po prvi put putovali u drugi grad.U okviru Šinobus-festivala, pesnici, pisci, likovni umetnici, pozorišni ljudi i muzičari iz ove regije čekaju potencijalne „švercere kulture” i na spomenutom vozilu i na gradskim književnim, pozorišnim, muzičkim i umetničkim programima.

 

Šinobus je simbol povezivanja

 

 

Ideja festivala potiče od Arpada Kolara i Rolanda Orčika, članova Kulturno-umetničkog društva SÍN-TÉR. Obojica su pesnici i prevodioci koji žive i rade u Segedinu, a rodom su iz Vojvodine. Šinobus koji prema redu vožnje saobraća između Segedina i Subotice su izabrali kao zaštitni znak i lokaciju festivala upravo zbog toga što je on jedan od najizraženijih simbola jedinstva ova dva grada. Sa organizovanjem projekta, glavni cilj im je bio isticanje povezanosti ove regije i njegovog kulturološkog karaktera.

 

Programi na šinobusu

 

 

U petak, 9. oktobra, programi počinju u 11:00 časova: U Segedinu u čekaonici Glavne železničke stanice, pozorište Metanoia otvara festival sa performansom, zatim subotički limeni orkestar ispraća one koji kreću na put, a na redovnoj liniji Segedin-Subotica sa polaskom u 12:25, književno-muzički kalambur  zabavlja sve učesnike. Na šinobusu između ostalog nastupaju i: Zoltan Čehi, Laslo Garaci (Budimpešta), Srđan Srđić (Beograd), Marojević Igor (Beograd), Atila Balaž (Novi Sad-Budimpešta), Akoš Đerfi (Budimpešta).

Nakon dolaska u Suboticu, u 14:20 sa železničke stanice kreće književna, gradsko-istorijska i arhitektonska šetnja po Subotici. Program zatvara grupa Ne mulass! u 21 časova u subotičkom BASH-Kući.

 

 

U subotu, 10.oktobra, od 9 časova u čekaonici subotičke Železničke, pozorišna grupa Metanoia čeka sve zainteresovane sa performansom, zatim etnodžez bend Nyenyere zabavlja prisutne, koji kreću ka Segedinu u 10:40. Gosti toga dana biće među ostalim Oto Tolnai i Laslo Vegel (Vojvodina), dobitnici najuticajnije mađarske nagrade „Košut” za književnost, zatim Ana Ristović i Jasmina Topić. Program se nastavlja u 12:30 u Segedinu, gde putnici mogu prisustvovati književno-istorijsko-arhitektonskoj šetnji po gradu.

 

Od 13:30 časova na segedinskoj obali Tise, na plaži Lapoš, kuva se ručak u kotliću, uz muziku grupe Nyenyere i i žonglera grupe Flame Flowers, a od 20 časova u segedinskom Jazz pabu publika festivala imaće prilike da divlja uz džez muziku Grencsó Fitness  Music Ensemble-a.

 

Prateći programi

 

Festival otvaraju tri mlada pesnika iz Transilvanije:

6. oktobra u Segedinu i 7. oktobra u subotičkom BASH-Ház-u, nastupaju:

Šandor Muranji, Šandor Muska i Tamaš Balint.

Domaćin večeri je dr. Istvan Fried, profesor Segedinskog univerziteta.

 

 

8. oktobra, u segedinskom Grand Café-u, predstaviće se dve mađarske književne organizacije (JAK-FISZ), koje sakupljaju mlade pisce. Domaćin večeri: Timea Turi.

 

Od 22:30, u Garaboncziás-u, na jednoj od stanica segedinske underground-rock scene, nastupiće mađarsko-srpske rock i pank grupe, zajedno sa subotičkim i segedinskim DJ-ima, odgovornim za razigravanje publike.

 

 

9. oktobra, prvog dana treskanja šinobusom, u Subotici nastupa segedinska grupa Ne mulass!, dok će 10. oktobra, gosti segedinskog Jazz pub-a ludovati uz džez muziku Grencsó Fitness Music Ensemble-a.

 

11. oktobra u subotičkom pozorištu „Dežo Kostolanji”, nastupa dobitnik brojnih međunarodnih nagrada: pozorište Metanoia, najzanimljivija pojava segedinske alternativne scene. 

 

Istog dana u segedinskoj Staroj sinagogi (Régi Zsinagóga), u organizaciji MASZK-a (Mađarskog alternativnog pozorišnog centra) nastupa legendarna grupa Tudósok (Naučnici), poreklom iz Vojvodine, sa trenutnim sedištem u Budimpešti.

 

 

12. oktobra, uz podršku Assam Teaház-a i VITAmin-a, u segedinskom Assam Teaház-u (tj. čajdžinici), predstaviće se Izdavačka kuća JELENKOR iz Pečuja. Gabor Čordaš, urednik i prevodilac ove izdavačke kuće će razgovarati sa jednim od svojih proslavljenih autora, Radoslavom Petkovićem.

 

 

Programi se odvijaju dvojezično, na mađarskom i srpskom jeziku.

Za programe na šinobusu potrebno je kupiti voznu kartu.

Rezervacije:

Segedin: +3670/3144442

Subotica:  +381/24/531991

Ostali programi su besplatni.

 

Više informacija u vezi sa programima: www.kulturcsempesz.blogspot.com

 

Glavni organizator: KUD SÍN-TÉR

 

Partner: Udruženje mladih pisaca (FISZ)

 

Sponzori Šinobus-festivala

FISZ, Fondacija za Segedin, Katedra za slavistiku Segedinskog univerziteta, Krug prijatelja slavista i Savez mladih pisaca

 

 

 Partneri: Kulturna organizacija Segedinskog univerziteta (SZTE Kulturális Iroda), Lifka Art Bioskoop, KUD Symposion, FISZ, JAK, Udruženje Pisaca (Szépírók Társasága), KUD MASZK, VITAmin, Assam Teaház, Grand Café, Kafić Mileniumi, , Železnice Srbije, MÁV.

 

Nincsenek megjegyzések: