2009. szeptember 13., vasárnap

II. Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivál Szegeden és Szabadkán

 

Különleges helyszíneken zajlik az összművészeti programsorozat 

 

Sajtóközlemény 

 

A SÍN-TÉR Kulturális Egyesület az első nagy sikerű, összművészeti sínbusz fesztivál után második alkalommal is megrendezi az eseményt: az október 6. és 12. között megrendezendő Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivál a két testvérvárost, Szegedet és Szabadkát köti össze. A programokon az irodalom, színház, képzőművészet és a zene fonódik össze egy különleges helyszínen, a Szeged-Szabadka vonalon menetrend szerint közlekedő sínbuszon. 

 

A két város között még mindig közlekedik az 50 éves, „ezüstnyílnak”, „szürke villámnak” vagy „konzervdoboznak” becézett sínbusz, a határmenti térség legendás, szimbolikus vasúti járműve: mind a szabadkai születésű Kosztolányi Dezső, mind a szegedi születésű Juhász Gyula első, emlékezetes, gyerekkori útja a másik városba vezetett, ugyanezen a vasúti vonalon. A Sínbusz Fesztivál keretében a régióban élő költők, írók, képzőművészek, színházi emberek és zenészek az említett járművön valamint a városi rendezvényhelyszíneken irodalmi, színházi, képzőművészeti és zenei programokkal, beszélgetésekkel várják a potenciális „kultúrcsempészeket”.

 

A sínbusz az összetartozás szimbóluma

 

A fesztivál ötlete Kollár Árpádtól és Orcsik Rolandtól, a SÍN-TÉR Kulturális Egyesület  tagjaitól származik, akik mindketten a Vajdaságból származó, de Szegeden élő költők és műfordítók. Azért választották helyszínként a Szeged és Szabadka között közlekedő sínbuszt, mert ez az egyik legkifejezőbb szimbóluma a két város összetartozásának A legfőbb céljuk az volt a projekt létrehozásával, hogy a régiók összetartozását valamint a kultúrközi jelleget hangsúlyozzák.

 

A sínbuszon zajló programok

 

Október 9-én, pénteken 11:00 órakor indul a program: Szegeden, a Nagyállomás várótermében a Metanoia Színház várja a közönséget a megnyitó-performance-ával,  utána szabadkai rezes zenekar fogadja azokat, akik útra kelnek, majd a 12:25-kor induló Szeged-Szabadka menetrendszerinti járaton irodalmi-zenés kavalkád várja a résztvevőket. A sínbuszon ott lesznek többek között Csehy Zoltán (Felvidék), Garaczi László (Budapest), Srdan Srđić (Belgrád), Igor Marojević (Belgrád), Csepregi János (Budapest), Győrffy Ákos (Budapest).

A megérkezés után a vasútállomásról 14:20-kor szabadkai irodalmi, várostörténeti és építészeti séta indul. Az aznapi programot a Ne mulass! Zenekar zárja 21:00-kor, a szabadkai BASH-HÁZ-ban.

 

Október 10-én, szombaton 9 órától a szabadkai vasútállomás várótermében a nagy sikerű Urbán András Társulat performanc-sza várja a kíváncsiskodókat, majd a Nyenyere etnojazz zenekar szórakoztatja a várakozó utasokat, akik 10:40-kor elindulnak Szeged felé. A járat vendégei aznap többek között a Kossuth-díjas Tolnai Ottó és Végel László (Vajdaság), Lesi Zoltáb (Budapest), Szöllősy Balázs (Budapest), a szerb Ana Ristović és Jasmina Topić. 12:30-tól Szegeden folytatódik a program, ahol irodalmi, várostörténeti és építészeti sétán vehetnek részt az utasok. 13:

30 órától a szegedi Lapos nevű Tisza-strandon bográcsos ebédfőzés zajlik, közben a Nyenyere zenekar zenél. 20 órakor a szegedi Jazz kocsmában a Grencsó Fitness Music Ensemble fergeteges jazz-zenéjére tombolhat a fesztivál közönsége.

 

 

Kapcsolódó programok

 

A fesztivál három fiatal erdélyi író bemutatkozásával kezdődik: okt. 6-án Szegeden a Milleniumi Kávéházban, illetve okt. 7-én a szabadkai BASH-Házban lép fel Murányi Sándor, Muszka Sándor és Bálint Tamás, az estet Szegedi Tudományegyetem professzora, Dr. Fried István vezeti le.

Október 8-án két, fiatal írókat tömörítő, magyar irodalmi szervezet (FISZ-JAK) mutatkozik be a szegedi Grand Caféban, az estet Turi Tímea bonyolítja le. Utána 22:30-tól a szegedi underground rock-élet egyik állomásán, a Garaboncziásban lépnek fel magyar-szerb rock és punk zenekarok, valamint szabadkai és szegedi lemezlovasok táncoltatják meg a Garaboncziás közönségét. 

Október 9-én a sínbuszozás első napján Szabadkán koncertezik a szegedi Ne mulass! nevű zenekar. Október 10-én viszont a Grencsó Fitness Music Ensemble bolondítja meg jazz zenéjével a szegedi Jazz-kocsma vendégeit.

Október 11-én a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban fellép a több nemzetközi díjat is elnyert, a szegedi alternatív szcéna legmarkánsabb jelensége, a Metanoia Színház. Ugyanazon a napon a szegedi Régi Zsinagógában, a MASZK társszevezésével fellép a fergeteges Tudósok nevű, a Vajdaságból indult, ám jelenleg budapesti székhelyű zenekar.

Október 12-én az Assam Teaház és a VITAmin társzervezésével a szegedi Assam Teaházban bemutatkozik a pécsi JELENKOR Kiadó: a Kiadó vezetője és műfordítója, Csordás Gábor az egyik „sztárszerzőjével”,  a szerb Radoslav Petković-tyal beszélget.

 

 

A Sínbusz Fesztivál programjai magyar és szerb nyelven zajlanak, a sínbuszon lévő rendezvények a járatra váltott menetjeggyel látogathatóak. Jegyet foglalni a +3670/3144442-es szegedi, és a +381/24/531991-es szabadkai telefonszámon lehet. A további programok látogatása ingyenes.

 

Bővebb információ a programokkal kapcsolatban www.kulturcsempesz.blogspot.com internetes oldalon olvasható.

 

Főszervező: SÍN-TÉR Kulturális Egyesület

Társszevező: Fiatal Írók Szövetsége (FISZ)

 

A Sínbusz Fesztivált a Szegedért Alapítvány, az SZTE Szláv Tanszék, a Szláv Kultúrák Baráti Köre és a Fiatal Írók Szövetsége támogatja.

 

Együttműködő partnerek: MASZRE, NKA, Pro Philosophia Szegediensi, Jazz Kocsma, Lifka Art Mozi, Symposion Egyesület, FISZ, JAK, Szépírók Társasága, MASZK Egyesület, VITAmin, Assam Teaház, Grand Café, Milleniumi Kávéház, SZTE Kulturális Iroda, Železnice Srbije, MÁV. 

 

Nincsenek megjegyzések: